3 veci, ktoré som získal ako vegán

3 veci, ktoré som získal ako vegán

Spoveď vegána, študenta univerzity

Viac ako pol života som vegetariánom, ale len nedávno som sa rozhodol, že vegánstvo je niečo, čo chcem skúsiť. Najskôr som sa rozhodol, že len moja kuchyňa bude vegánska, no teraz som sa odhodlal byť kompletným vegánom.

A musím sa priznať, že som sa úplne stotožnil s týmto životným štýlom, jednoducho som si ho zamiloval.

Nielenže sa cítim lepšie fyzicky aj mentálne alebo preto, že je to dobré pre zvieratá či planétu.

Tu sú tri úžasné veci, ktoré som spozoroval, keď som sa stal vegánom, a ktoré ma veľmi prekvapili:

1. Vegánstvo ma naučilo experimentovať v kuchyni

Nikdy som nebol zlým kuchárom (hoci si spomínam, že keď som ako tínedžer varil čaj, voda mi najskôr dvakrát zovrela), ale mal som tendenciu prepadať rutine vo varení. Keď som sa presťahoval od rodičov a začal žiť sám, väčšinou som jedol špagety s kečupom a každé nové jedlo, ktoré som sa naučil variť sa stalo rutinou. Varil som ho stále dokola.

Odkedy som sa stal vegánom mojou novou ”rutinou” je, že s radosťou hľadám nové recepty na rôznych blogoch, kuchárskych knihách a ochutnávam nové potraviny, o ktorých som ani nevedel, že existujú. Toto bola napríklad prvá zima, kedy som vo veľkom v kuchyni používal tekvicu a cuketu, rôzne druhy strukovín, a tiež som sa naučil ako si upiecť vlastné pečivo.

Každý deň s radosťou experimentujem, pustil som sa aj do raw stravy a ďalej rozširujem svoje schopnosti vegánskeho pekára. To, že som vegánom ma prinútilo navštevovať potraviny a bio obchodíky, hľadať a skúšať nové veci a tak sa moje kuchynské kráľovstvo stalo kreatívnym miestom. Stal sa zo mňa kuchár – dobrodruh.

2. Vegánstvo ma naučilo plánovať si jedálničekweekly planer

Nikdy som nebol dobrý v plánovaní si svojich jedál. Zostaviť si jedálny lístok vopred ma obťažovalo a zdalo sa mi to zbytočné, aj keď to v konečnom dôsledku šetrí čas a peniaze. Ale odkedy som sa stal naplno vegánom, limitovalo ma hlavne to, že kde budem jesť a ako študenta i môj rozpočet, tak som sa musel naučiť si svoje jedlá plánovať.

Vypestoval som si zvyk, že potravinové nákupy robím v nedeľu, kedy si aj varím. Moje nedeľné rána spočívajú v čítaní food blogov a googlení receptov. Niekedy hľadám špecifické recepty podľa ingrediencí, ktoré mám, inokedy hľadám len inšpiráciu a na jej základe si prispôsobím svoj nákupný zoznam.

Keďže je zima, polievky sú ideálnym jedlom, ktoré si môžem zobrať aj so sebou do školy (mám super termosku). Vždy keď si v nedeľu varím, teším sa, že budem mať dosť jedla na pracovné dni, kedy som vyťažený v škole a s brigádou a môžem sa tak lepšie koncentrovať na školu.

3. Vegánstvo zmenilo môj prístup k jedlu

Pred tým som si jedlo nevedel dobre vychutnať. Samozrejme, niektoré jedlá som si vychutnával, ale väčšinu som len jedol bez chuti, akoby som už ani nebol hladný. Niekedy som si prial aby som mohol jesť len raz za deň, dokonca raz za týždeň, namiesto 3xdenne, len aby som ušetril čas.

Ako vegán som si stále nezvykol raňajkovať, ale naučil som sa ako variť s radosťou a jem viac ako kedykoľvek predtým. Vyčistili sa moje chuťové poháriky a na jedlo sa teším a oveľa viac si vychutnávam jeho ozajstnú chuť. Za posledné mesiace som navaril viac jedla ako som chcel. Kamaráti ma začali častejšie navštevovať a mnohí z nich sa inšpirovali pestrofarebnými jedlami ako napríklad moja super zeleninová paella.

Keď sa na to pozerám s odstupom, prial by som si, aby som sa stal vegánom oveľa skôr. Je to určite najlepšia vec aká sa mohla stať. Čo je dôležitejšie, naučil som sa naozaj oceniť si jedlo, ktoré jem, nebáť sa experimentovať v kuchyni, plánovať si jedálny lístok a svoje potravinové nákupy, a tak aj čosi ušetriť a mať pestrý jedálniček.

A čo vy? Prekvapilo vás niečo po tom ako ste sa stali vegánom?

Leave a Reply