Domáci zeleninový vývar

Domáci zeleninový vývar

Ingrediencie:

  • 700 g mrkvyzeleninovy vyvar
  • 300 g póru
  • 200 g cibule
  • 250 g zeleru
  • 200 g zelerových listov
  • 400 g brokolice
  • 120 g petržlenu
  • 250 g červenej papriky
  • 25 g cherry rajčín, sušených
  • 5 veľkých bobkových listov, čerstvých
  • 50 g petržlenovej vňate
  • 3 veľké struky cesnaku
  • 2 lyžice sušeného ligurčeka alebo 1 hrsť listov čerstvého ligurčeka
  • 200 g morskej soli

Počet porcií: 3

Príprava: cca 1 hod. / Doba pečenia: 12 hod / Stupeň obtiažnosti: jednoduchý

Postup:

Všetky uvedené hodnoty sú čisté váhy!

Očistíme zeleninu a nakrájame na 2 cm kocky. Petržlen so stonkami pokrájame nahrubo, rovnako aj ligurček, ak používame čerstvý. Ak používame sušený pridáme ho nakoniec so sušenou zeleninou.

Z bobkových listov vystrihnime stredové rebro, listy nakrájame na malé kúsky.

V mixéri všetky ingrediencie zmixujeme na pyré, s výnimkou paradajok.

Sušené paradajky ručne nakrájame nadrobno a vmiešame do zmixovanej zmesy.

Takto pripravenú zmes rovnomerne rosypeme na tri plechy vystlané pergamenovým papierom.

Sušenie: 2 hod. pri 80 stupňoch v rúre, cirkuláciou vzduchu, ďalších 9-10 hodín sušíme na 50 stupňoch. Dvere rúry môžu byť jemne pootvorené, aby vznikla veľmi malá medzera (dosiahneme to chňapkou vo dverách).

zelenovyvyKým sa zelenina suší, čas od času ju kontrolujte, pretože schne rýchlo a rovnomerne. V závislosti od rúry, sušenie môže trvať dlhšie alebo kratšie. Ak je to možné, skontrolujte teplotu rúry teplomerom.

Úplne vysušené zeleninové omrvinky posypeme morskou soľou a ligurčekom, ak používame sušený.

Zomelieme v elektrickom mlynčeku na kávu na veľmi jemný prášok.

3-4 lyžičky zeleninového prášku sa rovnajú 1 litru vývaru.

Takýto zeleninový prášok môžete použiť na boloňskú omáčku, zeleninu, do polievok, omáčok…

Leave a Reply