Eseciálne aminokyseliny v kocke

Eseciálne aminokyseliny v kocke

Nedôležitejšiu základnou stavebnou jednotkou bielkovín sú aminokyseliny. Sú dôležite pre rast svalovej hmoty a taktiež pre zdravú funkciu nášho tela. V tomto článku sa dozviete o esenciálnych aminokyselinách, o zdrojoch, kde sa nachádzajú a o základných funkciach týchto organických zlúčenín. Prebytok ale i nedostatok spôsobuje rôzne ťažkosti. Aminokarboxylové kyseliny sa rozdeľujú na Esenciálne aminokyseliny, Neesenciálne aminokyseliny a Semiesenciálne aminokyseliny.

Neesenciálne si dokáže telo vytvárať samo. Ich produkcia závisí aj od dostatočného príjmu esenciálnych aminokyselín. V tejto skupine môžeme nájsť Alanín, Asparagín, Kyselina asparágová, Cysteín, Kyselina glutámová, Glycín, Prolín, Serín, Tyrozín, Arginín a Glutamín

Aj Semieseciálne si telo dokáže vytvoriť samo, avšak za určitých podmienok. Napr. pri športovej zátaži sa z nich stávajú esenciálne a musia sa telu dodávať. Patria sem tyrozín a cystein.

Esenciálne aminokyseliny

do tejto skupiny patria tie, ktoré si telo nedokáže vyprodukovať a musia sa primať z potravy. Nedostatok i nadbytok je pre človeka škodlivý. Sú to polynenasýtené omega-6 a omega-3 mastné kyseliny, ktoré sú bohato zastúpené v rastlinnej strave. Ovplyvňujú rast buniek, metabolizmus tukov a cholesterolu, zrážanlivosť krvi a činnosť mozgu a očí. Patria sem : valín, leucín, izoleucín, fenylalanín, tryptofán, lyzín, metionín a treonín.

Valin

vo svalovom tkanivu sa využíva ako zdroj energie. Stimuluje metabolizmus svalov a regeneráciu tkanív. Tak isto môže napomáhať pri liečbe žlčníka a pečene. Prebytok spôsobuje svrbenie kože a nervove poruchy. Nedostatok zapríčiňuje únavu, či stratu svalstva.

Zdroj: šošovica, sója, huby, obilniny arašidy, kustovnica

Leucín

má na starosti hladinu cukru v krvi, vývoj hemoglobínu a reguláciu energie. Spolu s Valínom podporuje hojenia kostí, kože a svalstva. Nedostatok spôsobuje bolesti hlavy, únavu, depresie, podráždenosť. Nadbytok môže zvýšiť množstvo amoniaku v tele. Príliš vysoký príjem môže prispieť k pelagrii.

Zdroj: sója, obilné zrná, orechy, kustovnica, šošovica, fazula

Fenylalanín

môže byť premenená na aminokyselinu Tyrozín, ktorá sa premieňa ľahšie na dopamín a noradrelín. Ma silný účinok na centrálnu nervovú sústavu, ovplyvňuje pocity, tlmí bolesť, podporuje pamäť. Je obľúbený pri diétach, pretože potláča chuť do jedla. Používa sa liečenie zápalu kĺbov, depresie, menštruačných bolesti, obezity, schizofrénie. Pri nedostatku dochádza k spomalenému rastu, opuchom, slabosti.

Zdroj: Mandle, avokádo, orechy, semená, sojové mlieko, tofu syr, kustovnica

Tryptofán

pri dostatočnom príjme sa v tele mení na Serotonín, ktorý je potrebný pre mozog. Ovplyvňuje náš duševný pokoj, dobrý náladu a normálny priebeh spánku. Pri nedostatku vitamínu B3 sa mení na Niancín. Trypofán obmedzuje stres, podporuje činnosť srdca, pomáha znižovať telesnú hmotnosť, znižuje bolesti hlavy. Nedostatok môže spôsobiť zakrpatený rast.

Zdroje: hnedá ryža, orechy, soja, kustovnica, semená, strukoviny

Lyzin

má na starosti vstrebávanie vápnika, rast a obnovu svalovej hmoty. Znižuje hladinu triglyceridov, reguluje tvorbu protilátok, hormónov a enzýmov. Spolu s vitamínom C napomáha tvorbe kolagénu a regenerácie tkanív. Nedostatok obmedzuje zužitkovanie ostatných aminokyselín. Tak isto môže nedostatok spôsobiť anémiu, vypadávanie vlasov, podráždenosť, zníženie energie.

Zdroj: soja, zemiaky, kustovnica, hrach, cícer, amarant, azuki

Metionín

táto esenciálna aminokyselina má veľký význam pre zdravie. Bráni tukom v usádzaní v pečeni a cievach, detoxikuje organizmus, bráni lámavosti vlasov, je potrebný pri liečbe reumatickej horúčky. Nedostatok spôsobuje slabosť, spomalený rast a menšiu odolnosť voči chorobám.

Zdroj: Cibule, cesnak, semená, orechy, strukoviny, kustovnica

Treonín

napomáha organizmu udržiavať rovnováhu bielkovín v tele. Ochraňuje pečeň podporuje jej funkcie. Taktiež je dôležitá na tvorbu kolagénu, či elastínu a pri produkcií protilátok. Pri nedostatočnom množstve spôsobuje poškodenie kože. Spolu s vitamínom B5 podporuje prenos informácií z mozgu do svalov.

Zdroj: kustovnica, semená, orechy, sója a v malých množstvách ho nájdeme i v obilninách.