Mäso Ázie, sója

Mäso Ázie, sója

Soy productsSója, ktorú Číňania jedia vo veľkom už viac ako päť tisíc rokov, má taktiež prívlastok „mäso Ázie.“ Po celom svete sa z nej pripravujú rôzne produkty ako tempeh, natto, miso, tamari, tofu, sojové mlieko, jogurty či omáčky. Obľúbená pochúťka je dôležitou súčasťou vegánskej kuchyne. Vďaka svojmu neobmedzenému spracovaniu a vysokému obsahu výživových látok sa rýchlo stáva obľúbenou surovinou. Môžete si tak pripraviť váš oblubený guláš, prívarok či iný mäsitý/mliečny pokrm chutnejšie a zdravšie. Niekoľko chutných receptov nájdete aj na našej stránke.

Zloženie

Oproti ostatným strukovinám sa sója líši predovšetkým obsahom bielkovín a tukov. Sto gramov sójových bôbov obsahuje zhruba 35g bielkovín, 26g sachardov, 19g tukov a 15g vlákniny. Polovicu tukovej zložky tvorí poly-nasýtená mastná kyselina linolová, ktorá je pre telo veľmi dôležitá – telo si ju nedokáže vytvárať samé. Kyselina lionová zmierňuje pocit hladu, zvyšuje rýchlosť metabolizmu, urýchluje rast svalovej hmoty, napomáha znižovať hladinu cholesterolu a pomáha chrániť telo pred rakovinou. Okrem toho obsahuje aj kyselinu linolénovú – patrí medzi omega 3-mastné kyseliny, ktoré majú ochraný učinok proti ochoreniu srdca a pomahajú liečiť rôzne zápaly. Všeobecne sú tieto dve kyseliny známe ako vitamín F.

Zo všetkých potravín ma sója najvyšší obsah lecitínu, ktorý je nevyhnutný pre fungovanie telesných buniek. Taktie znižuje hladinu cholesterolu, chráni srdce a cievy, zlepšuje činnosť nervového systému, pamäti a pôsobí preventívne proti rakovine pľúc.

http://www.alfabio.com/wp-content/uploads/2011/09/tabulka3-zlozenie-ucinnelatky.jpg

Prevencia proti rakovine

Soja obsahuje päť tzv. anti-karcinogenných látok: ihibítory proteáz, fytáty, fytosteroly, saponíny a izoflovóny.HRN2e4b2a_5977060

Inhibitory proteáz –zabranuju aktivácií špesifických genov, ktoré spôsobujú rakovinu a zároveň chránia proti rakovine hrubého čreva, pľúc, sliznice, ustnej dutiny, kože a močového mechura.

Fytáty – viažu na seba železo, ktoré vytvára voľné radkaly a pôsobia v črevách ako antioxidant. Voľné antioxidanty podporujú rast zdravých buniek a chránia sdce a cievy pred vznikom Vr a pred rakovinou čriev a pŕs.

Fytosteroly –  chrania pred rakovinou kože.

Saponíny – chránia tlo pred škodlivými antioxidantmi a chránia pred rakovinou hrubého čreva.

Izoflovány – sú podobné ženskému horonu estrogenu, ktorého činnosť ovplivňujú. Vysoká hladina estrogénu á za následok vyššie riziko rakoviny. Izolovany posobia ako anti-estrogen, znižujú jeho tvorbu a tým aj tvorbu zhubných nádorov. Najsilnejším anti-karcinogénom je Izoflavón Genistein, ktorý bráni rastu nádorových buniek hrubého čreva, pľúc, prostaty a kože. Podľa odborných výskumov dokonca dokáže zmeniť rakovinotvornú bunku na normálnu!

Obsah vitamínov a minerálov

Výživná hodnota sójového mäsa je neoceniteľná. Pol kilogramu sóje sa rovná 2 kilogramom mäsa, alebo 5 litrom mlieka, či 28 vajciam. V sóji sa nachádza vápnik, draslík, horčík a železo, vysoký obsah vitamínu B. Obsah minerálov je sedemkrát vyšší než v mlieku a päťkrát vyšší než v mäse a vajciach.

GMO

Pomerne dosť často sa v súvislosti so sójou spomína aj problematika genetickej modifikácie – práve sója je spolu s kukuricou plodinou, ktorej GM forma je dovolená. Na Slovensku sa zatiaľ produkty z GM sóje zrejme vo veľkom nevyskytujú, aj keď je fakt, že sója dovážaná napríklad z USA môže byť geneticky modifikovaná, ide však o zlomové množstvá.Negatívne účinky geneticky upravených potravín na zdravie neboli preukázané, ich pestovanie však má množstvo odporcov. Výrobok však musí byť označený ako „GMO“ keď obsahuje viac ako 0,9 % geneticky modifikovanej plodiny.

Fermentácia

 
soja-tofu

Tempeh s brokolicou

Fermentovaná sója je prospešná pre ľudské zdravie. Proces fermentácie(kvasenia) takmer úplne zredukuje zlé antinutričné faktory a to prináša pozitívne efekty pre tráviaci trakt a i celkovo pre naše zdravie. Okrem toho fermentované produkty obsahujú dostatok vitamínu K2, ktorý spolupracuje s vitamínom D (veľmi dôležité vitamíny pre naše zdravie). Fermentovaný syr Natto  obsahuje napr. enzým “nattokináza“, ktorý je omnoho bezpečnejší a rovnako účinný ako 20 rokov používaný Aspirín (liek na rôzne typy bolestí).

Leave a Reply