Mrkvový koláč

Mrkvový koláč

Ingrediencie:

  • 2 šálky celozrnnej múky
  • 1 ½ lyžice mletej škorice
  • 1 lyžica mletých klinčekov
  • 4 lyžičky pdp
  • ½ lyžičky soli
  • 1 ½ šálky horúcej vody
  • ¼ šálky mletých ľanových semiačok
  • 2 šálky hnedého cukru
  • 4 lyžičky vanilkového extraktu
  • ¾ šálky sušených ríbezlí, alebo brusníc a lupienok mandlí
  • 6 nastrúhaných mrkiev

Pracovná doba: cca 20 min. /  Doba varenia:  45 min  / Stupeň obtiažnosti: jednoduchý

Postup:

Predhrejeme rúru na 175 stupňov. Olejom alebo sprejom potrieme nádobu, v ktorej budeme koláč piecť (22×33 cm).

Zmiešame múku, škoricu, mleté klinčeky, pdp a soľ.

V druhej miske zmiešame mleté ľanové semiačka  s horúcou vodou, minútku miešame, až kým ľan začne absorbovať vodu a hmota hustnúť. Vmiešame aj hnedý cukor a vanilku, až kým sa cukor nerozpustí. Potom pridáme sušené ovocie, mrkvu, prípadne lupienky mandlí.

Vmiešame suché ingrediencie do mokrých a vlejeme do pripravenej nádoby na pečenie.

Pečieme v predhriatej rúre, až pokým skúšobná špajdla po vpichnutí do stredu koláča bude suchá, čo je asi 30 minút.

Necháme vychladnúť aspoň 10 minút, kým koláčik premiestnime na servírovaciu misu.

 

Leave a Reply