Pšenový rez s hrachovou kašou a opraženou cibuľkou s cviklovým šalátom

Pšenový rez s hrachovou kašou a opraženou cibuľkou s cviklovým šalátom

Ingrediencie:

  • 3 mrkvy na drobné kocky cca 0,5cm
  • pšeno 0,5kg
  • polovica hlavy brokolice na drobné kocky cca 0,5cm
  • tahini (sezamové maslo)
  • soľ
  • bobkový list
  • kurkuma
  • hrach
  • cibuľa
  • lahôdkové droždie

Postup:

Večer pred varením dáme namočiť hrach.

Pšeno dôsledne prepláchneme horúcou vodou a dáme variť do osolenej vody v pomere 1:2 pod pokrievkou. Keď pšeno vpije vodu (trvá to približne 15 minút), pridáme doň tahini a  zeleninu nakrájanú na drobno, dobre premiešame, natlačíme do plechu a prekryjeme fóliou. Necháme odpočívať pol hodinu, potom rez odbalíme a narežeme na 2-3 cm plátky a sprudka orestujeme na panvici.

Hrach, ktorý sme si namočili deň dopredu, zlejeme zo starej vody, zalejeme čerstvou vodou  a  varíme s bobkovým listom, soľou a cesnakom. Keď je hrach uvarený rozmixujeme ho, ak treba zriedime kašu zeleninový vývarom, prípadne vodou. Dochutíme lahôdkovým droždím. Cibuľu si nakrájame po smere jej vrstiev, čím získame polkruhové pásiky a orestujeme ju do zlatista na rozpálenom oleji.

K tomuto jesenému jedlu sa perfektne hodí jednoduchý šalát z cvikle, umeoctu a chrenu. Cviklu a čerstvý chren si najemno nastrúhame, pridáme umeocot podľa chuti a môžeme jesť.

Jednoduché a sýte zimné jedlo plné bielkovín a železa.

Pekný deň!
Matúš Serafin, šéfkuchár Veg life
veglife_logo
A kde nájdete reštauráciu Veg Life? Dokonca na dvoch miestach v Bratislave!