Vegánska hríbová omáčka

Vegánska hríbová omáčka

Ingrediencie:

  • 2 ½ šálky zeleninového vývaruhribov
  • 1 šálka nakrájanej bielej cibule
  • 4 strúčiky cesnaku, jemne nakrájané
  • 250 g čerstvých hríbov
  • 1 lyžica najemno nasekaného čerstvého rozmarínu
  • 2 lyžice najemno nasekaného čerstvého tymiánu
  • ¼ šálky Merlotu alebo iného korenistého červeného vína
  • 2 lyžice tamari omáčky – sójovej omáčky so zníženým obsahom sódia
  • 3 lyžice neaktívnych kvasníc
  • 2 lyžice celozrnnej alebo špaldovej múky
  • ¼ lyžičky mletého čierneho korenia

Počet porcií: 4

Príprava: cca 20 min. / Doba pečenia: cca 2 min / Stupeň obtiažnosti: jednoduchý

Postup:

Vo väčšom hrnci uvedime do varu ½ šálky zeleninového vývaru na miernom ohni. Pridáme cibuľu a cesnak. Varíme asi štyri minútky, alebo pokiaľ cibuľa dosiahne sklenitú farbu. Prihodíme hríby, rozmarín, tymián a ďalej varíme asi 2 minúty, resp. kým sa nevyparí voda z hríbov a nezačnú byť mäkké.

Pridáme víno a varíme asi minútku za stáleho miešania. Pridáme zostávajúce dve šálky vývaru.

Zatiaľ si v malej miske pripravíme tamari, kvasnice a múku a vyformujeme z nich pastu. Pridávame ju do hrnca s hríbami po lyžičkách a neustále miešame, aby sa dobre rozplynula. Uvedieme do varu a necháme prevrieť asi minútu za stáleho miešania. Na záver pridáme mleté čierne korenie.

Omáčka je vynikajúca k cestovinám, doporučujem pridať petržlenovú vňať na ozdobu.

Leave a Reply