Vegánske náhrady vajíčok

Vegánske náhrady vajíčok

Mnohí zaraďujú vajíčka medzi zdraviu prospešné a nenahraditeľné potraviny. Žiaľ okrem vysokého podielu bielkovín a minerálov obsahuje 1 vajíčko takmer dennú dávku cholesterolu. Navyše spôsob akým sú získavané je nehumánny.

Nosnice sú zavreté v klietkach, kŕmené antiboitikami. Ak si myslíte, že bio vajcia alebo vajcia z voľného chovu sú od šťastných sliepok, pravda je žiaľ úplne iná. Karin Michalovičová uvádza pre portál veganstvo.org „V roku 2014 sme navštívili párkrát hydináreň. Hydináreň sa nachádza na Slovensku, no bližšie ju konkretizovať nechceme. Najprv sme boli na prehliadke, keď boli brojlery ešte malé. Ako väčšina vie, brojler je geneticky vyšľachtená sliepka, ktorej genetická selekcia spôsobila to, že svaly brojlerov, ktoré konzumenti vyžadujú, rastú rýchlejšie ako kosti, končatiny a vnútorné orgány. Čo vedie k rôznym chorobám, zlyhaniam srdca a k deformáciám končatín, kedy je ich telo tak veľké, že nedokážu stáť na vlastných končatinách.. Z liahne sú kurčatá prenášané na farmu, kde sú nasadené do obrovských hál bez okien s tunelovým vetraním a kapacitou 40 až 90 000 jedincov. Nami navštívená hydináreň obsahovala 8 hál a v každej bolo naskladnených vyše 50 000 kusov brojlerov. Ako rastú, ich životné podmienky sa zhoršujú a haly sú tak preplnené, že nie je možné vidieť podlahu, ktorá je tak husto pokrytá brojlermi. Tridsaťdeväť až štyridsaťdva dní živoria tieto živočíchy v obrovských halách v extrémne veľkom počte – až dvadsať kurčiat na m2.“

Tisíce sliepok žijú v umelo vytvorených podmienkach s priemernou dĺžkou života 1-2roky (v domácich podmienkach sa dožívajú aj 8rokov). Jedna sliepka priemerne znáša 200 vajec ročne,zatiaľ čo vo veľkochovoch je to 300 a viac vajec ročne.

Mladí kohúti sú v hydinárskom priemysle iba zbytočný vedľajší produkt a tak sú odsúdení k smrti. Mnoho z nich umiera pomalou a bolestivou smrťou ešte skôr ako sú prevezení do kafilérie alebo vďaka nezodpovednosti ľudí a porušovaniu vnútorných predpisov hydinární trpia v neľudských podmienkach.

Pokiaľ sa jedná o vajcia kupované od šťastných sliepočiek susedky Helenky tiež nie sú úplne kóšer. Neprešli riadnou veterinárnou kontrolou, taktiež môžu obsahovať už zárodok mladého kuriatka, ktoré ste práve pripravili o život. Mnohí ani netušia, že keď sliepka naplní hniezdo, prirodzene prestane znášať vajcia. Avšak pri neustálom odoberaní tento proces nie je možný.

Nutričné hodnoty

Jedno slepačie vajce(cca 50g) v priemere obsahuje 216mg cholesterolu( denná doporučená dávka je max 300mg), 6g bielkovín, 27mg vápniku, 5g tukov. Aj napriek bohatému obsahu vitamínov a minerálov  je v rastlinnej strave mnoho iných produktov, ktoré vhodnou kombináciou prevýšia toto množstvo a navyše bez rizika zvýšeného cholesterolu. Vajíčka obsahujú salmonelou a pri zlej tepelnej úprave môžu ohroziť naše zdravie. 50G tofu bieleho obsahuje taktiež 6g bielkovín, no obsah vápniku je omnoho vyšší( až 108mg). Obsahuje 4g tukov a žiadny cholesterol. Chia semienka sú vitamínovou bombou s veľkou energetickou hodnotou a 50g semienok obsahuje približne 8g bielkovín. Za ďalšie adekvátne náhrady možno považovať všetky ostatné suroviny či niektoré druhy orechov. Všetky nutričné hodnoty si môžete skontrolovať na www.kaloricketabulky.sk

Chuť na nerozoznanie.

Jednou z odporúčaných potravín je čierna soľ, ktorá sa dá kúpiť v bioobchodoch. Obsahuje síru a to dodáva pokrmom vajíčkovú chuť. Tofu sa používa na výrobu vegánskych praženíc. Je podobné konzistenciou i chuťou. Pre docielenie žltej farby treba pridať trošku kurkumy. Taktiež grilované (vyprážané) avokádo vám zavanie chuťou po vajíčkach. Internet je plný skvelých receptov, ktoré Vám pomôžu jednoducho zahnať chuť. V neposledom rade v rôznych vegánskych internetových či kamenných obchodoch ponúkajú chuťové či funkčné náhrady. Veľký sortiment ponúka www.vegana.sk

Ako variť a piecť bez vajec?zdroj vegana.sk

Úplne jednoducho. Vo veľa receptoch ho ani nepotrebujete. Nezmení sa chuť ani konzistencia. Napríklad palacinky, koláče, niektoré druhy zeleninových fašírok, zemiakové placky či halušky vôbec nepotrebujú žiadnu náhradu. Na obaľovanie je vhodná napríklad zeleninová hraška, ktorá je i pre celiatikov. Do sladkých jedál je osvedčený banán( 1vajce = ½ banánu). Chuť veľmi nemení alebo nie je ani cítiť. Pre mäkšie a vlhkejšie cesto môžeme použiť jablkové pyré. Treba však myslieť na konečnú chuť výrobku, aby ju nenarúšala. Do zeleninových placiek je vhodná tekvica. Agar prášok sa najčastejšie používa ako náhrada bielka. Chia semienka, zemiakový či kukuričný škrob, sójová múčka, tofu, ovsené vločky a mnoho iného Vám jednoducho a zdravo nahradia vajcia v každom recepte po spojovacej stránke.

Vegánstvo sa našťastie stáva čoraz viac a viac populárnejšie. Každý deň si noví ľudia uvedomujú zbytočnosť smrti nevinných tvorov. Tomu sa prispôsobuje i trh. V obchodoch nachádzame väčší sortiment vegánských produktov, vegánske kuchárske knihy a mnoho vegánskych alternatív živočíšnych potravín. Ľudia prichádzajú s novými objavmi a vychytávkami a preto vajíčka alebo iné živočíšne produkty je možné jednoducho nahradiť či už po chuťovej, funkčnej alebo nutričnej stránke.