Recepty tradičných vianočných jedál po vegánsky

Recepty tradičných vianočných jedál po vegánsky

December je v plnom prúde a čas sviatočný je za dverami. Mnohí z vás sa náhlia za darčekmi. Iní si pochutnávajú na vynikajúce varené víno na vianočných trhoch pri vôni sviečok a ihličia. Príbytky vyzdobené, škorica vonia a my sa tiež pustíme do príprav vegánskej vianočnej večere.

Vegánske vianočné menu:

  1. Vegánska kapustnica
  2. Vegánska šošovicová polievka so sójovým/ryžovým mliekom
  3. Vegánsky zemiakový šalát
  4. Vegánska ryba zo zeleru a morskou riasou
  5. Vegánska ryba z tofu


Vegánska kapustnica

Vegánska kapustnica

Vegánska kapustnica

  • 1 kg kyslej kapusty, najlepšia je domáca
  • 2 hrste sušených hríbov
  • 2 bobkové listy
  • 1 lyžica repkového oleja
  • 1 lyžica cícerovej múky (špaldovej)
  • 1 lyžička červenej mletej papriky
  • 4 pretlačené strúčiky cesnaku
  • 1 ½ hrste sušených sliviek
  • soľ, čierne mleté korenie
  • Môžete použiť aj vegánsku klobásu, ktorú už bežne dostať v bio obchodoch

Kapustnicu varíme ako tradičnú kapustnicu, až na klobásku.

Kyslú kapustu dáme variť spolu so sušenými hríbikmi vo vode spolu s dvomi bobkovými listami. Varíme na miernom ohni pod pokrievkou. Po približne pol hodinke, keď kapusta zmäkne, pridáme zásmažku (repkový olej, lyžica cícerovej múky, lyžička červenej mletej papriky a štyri pretlačené strúčiky cesnaku). Keď nám už krásne vonia v celom príbytku, kapustnica jemne vrie, pridáme sušené slivky, okoreníme podľa chuti a odstavíme.

Niekedy pridávam pred zápražkou ešte aj dva na kocočky nakrájané zemiačky a soľ. Miesto klobásy môžete pridať vegánsku klobásu alebo kúsky tempeh, ktorý nájdete takmer v každom bioobchode.

 

Šošovicová polievka so sójovým mliekom

Vegánska polievka

Vegánska polievka

  • ½ kg šošovice
  • 2 hrste sušených hríbov
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 dcl sójového mlieka
  • 1 lyžica celozrnnej múky
  • soľ podľa chuti
  • 1-2 hrste sušených sliviek

Šošovicu si riadne preberieme, umyjeme 2-3x a necháme odmočiť cca 6 hodín. Ak sme vo vianočnom zhone zabudli alebo nestíhame stačí aj polhodinka. Odmočenú šošovicu zlejeme a dáme variť spolu so sušenými hríbikmi. Neskôr môžme pridať aj strúčik cesnaku. Keď suroviny zmäknú, pridáme sójové mlieko s rozhabarkovanou jednou lyžičkou celozrnnej múky a soľ. Necháme prevrieť, pridáme za hrsť vykôstkovaných sušených sliviek a odstavíme.

 

Vegánsky zemiakový šalát

Vegánsky zemiakový šalát

Vegánsky zemiakový šalát

  • 8 zemiakov
  • 2-3 mrkvy
  • 1 petržlen
  • ½ celeru
  • 1 cibuľa nakrájaná na drobno
  • 5 zaváraných uhoriek nakrájaných na drobno
  • soľ, korenie, petržlenová vňať
  • Nálev: trstinový cukor, ocot, soľ, voda, mleté čierne korenie, podľa chuti.
  • Namiesto nálevu môžete použiť aj vegánsku majonézu ktorú už bežne v bio obchodoch dostať

Uvaríme zemiaky v šupke. Ja si ich vždy pripravím deň vopred. Lepšie sa s nimi potom pracuje a sú dobre vychladnuté.

V sviatočný deň si uvarím dve-tri mrkvy, jeden petržlen a celer.

Pripravím si nálev z trstinového cukru, octu a vody. Pridám soľ a mleté čierne korenie, mierne prihrejem, kým sa rozpustí cukor a dokonale ho premiešam.

Medzitým ošúpem uvarené zemiaky, pretlačím cez sitko na zemiaky, pridám najemno nakrájanú cibuľku, zavárané uhorky a varenú koreňovú zeleninu. Všetko dobre premiešam a naaranžujem do misy.

Niekedy pridávam aj hrášok a zelenú petržlenovú vňať na ozdobu.  V prípade, že sa bez majonézy neviete zaobísť, môžete použiť vegánsku majonézu.

 

Vegánska ryba zo zeleru

Vegánska zelerová ryba

Vegánska zelerová ryba

  • 1 stredne veľký zeler
  • ½ – 1 balenie morských rias kombu
  • 5 lyžíc celozrnnej múky
  • Soľ, majorán, mleté čierne korenie, olej.

Zeler ošúpeme, umyjeme a nakrájame na tenšie plátky, ktoré dáme variť v osolenej vode do mäkka. Nemusíte sa báť, ak sa vám trošku rozvarí, obalený bude držať pokope.

Uvarený zeler dáme trochu vychladnúť, okoreníme a obalíme ho v riasach. Mal by byť ešte trochu mokrý, aby sa riasy pekne prispôsobili a lepšie sa s nimi pracovalo.

Takto obalený zeler necháme chvíľku odstáť, aby riasy zmäkli a priľnuli k zeleru.

Zatiaľ si pripravíme si hustejšie cestíčko z múky, vody, soli a majoránu, v ktorom obalíme nachystaný zeler a vyprážame na rozpálenom oleji do zlatista.

Podávame so zemiakovým šalátom, zemiakovou pyré kašou s cesnakom alebo pečenými sladkými zemiakmi.

 

Vegánska ryba z tofu

Vegánska tofu ryba

Vegánska tofu ryba

Tofu bloky, rokrojené priečne na plátky obalíme v cícerovej múke, troške sójovej omáčky s mletými ľanovými semiačkami a strúhanke (výborná je Panco strúhanka z japonského obchodu). Rozpálime si olej na nepriľnavej panvici a vypražíme toľko kúskov koľko sa chystáme skonzumovať.

Popustite trošku uzdu fantázie, z obyčajných fotu blokov vytvorte rybičky. Stačí vám na to len formička v tvare rybičky a ste originálni. Nezabudnite jedlo sa je najskôr očami.

Je to snáď najjednoduchší recept, aký poznám. Napriek tomu ho robím len na Vianoce, a práve preto si udržiava svoju výnimočnosť a nezabudnuteľnú delikátnu chuť.

 


Zemiaková pyré kaša s pečeným cesnakom

Zemiakové pyré s príchuťou opečeného a vôňou údeného cesnaku dodá veľké mňam zemiakovej klasike. Nebojte sa cesnaku – pečený cesnak je oveľa jemnejší a sladší ako cesnak v surovom stave.

Zemiaková pyré kaša s pečeným cesnakom

Zemiaková pyré kaša s pečeným cesnakom

  • 1 hlavička cesnaku
  • 6 veľkých zemiakov, olúpaných, nakrájaných
  • 2 lyžice rastlinného masla alebo extra-panenského olivového oleja
  • 1/4 až 1/2 šálky ryžového mlieka
  • Soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chute
  • Jemno nakrájaná jarná cibuľka alebo nakrájaná pažítka na ozdobu

Odstráňte väčšinu šupiek z cesnakovej hlavičky, ale nechajte aspoň jednu vrstvu, aby hlavička držala pokope. Položte ho na pečiaci papier a pečte na 180 stupňoch asi 40 minút alebo kým strúčiky nezmäknú.

Vychladnutú cesnakovú hlavičku rozoberte na jednotlivé strúčiky a vytlačte ich dužinu zo šupiek do misky. Pôjde to veľmi ľahko ako keď si vytláčate zubnú pastu. Zbavte sa prebytočných šupiek.

Zatiaľ dajte variť zakrájané zemiaky. Nechajte ich jemne vrieť, zatvorené, kým sú zemiačky mäkké, asi 20 minút, potom zlejte vodu.

Vo veľkej plytkej miske skombinujte uvarené zemiačky s rastlinným maslom alebo olivovým olejom a dokonale zmiešajte. Pridajte ¼ šálky ryžového mlieka a cesnakovú dužinu a potlačte zemiaky na kašu. Ak je potrebné pridajte viac mlieka.

Podľa chuti pridajte soľ a korenie. Na ozdobu posypte jarnou cibuľkou alebo pažítkou a podávajte teplé.

V mojej kuchyni, resp. v mojich receptoch nenájdete žiadne živočíšne produkty. Žiadne vajíčka, med, ryby, mlieko. Vianočné menu je tak oveľa zdravšie, ľahšie stráviteľné, jednoduchšie a delikátne.

Dobrú chuť, stretneme sa pri štedrovečernom stole.
Chcem byť informovaná/ý o vegánskom dianí:
informacie o veganstve
[newsletter_form]

Leave a Reply