Vegánstvo pre a proti

Vegánstvo pre a proti

Vegáni. Ľudia, ktorí si zvolili vegánsky životný štýl, nejedia mäso, vajcia, med a ani mliečne výrobky. Niektorí sa stali vegánmi zo zdravotných dôvodov, niektorí z náboženských, kultúrnych alebo etnických.

Stať sa vegánom môže pre vás znamenať obrovskú životnú zmenu. Do akej miery budete striktní a odhodlaní dodržiavať vegánstvo je na vás. Nieje to však náročné ako sa môže na prvý pohľad zdať.

Takáto zmena stravovacích návykov vedie k mnohým zaujímavým diskusiám o pre a proti. Štúdie ukazujú na mnohé zdravotné benefity rastlinnej stravy.

Tu je pár bodov Vegánstva pre a proti:

 

Dôvody PRE vegánstvo

Vo všeobecnosti môžeme povedať, že vegáni nebývajú obézni, majú nižší krvný tlak a cholesterol ako tí, ktorí jedia mäso. Nieje pravda, že vegáni chudnú na kosť ako tvrdia milovníci nezdravej stravy. Áno, teoreticky aj nevegán môže schudnúť na kosť ak bude len piť kávu a jesť jeden jogurt s rožkom denne. Vegáni sa však sami vzdelávajú o výžive. Preto majú štatisticky nižsiu chorobnosť a je preukázané, že žijú dlhšie.

dôvody vegánstvaZníženie chorobnosti

Vegáni štatisticky menej trpia na kardiovaskulárne a onkologické ochorenia a žijú až o 11 rokov dlhšie. Vegáni majú zdravú hladinu cholesterolu a krvný tlak. Krvné testy preukazujú, že im nechýbajú žiadne živiny. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23169929http://www.veganhealth.org/articles/cancerhttp://www.sciencedaily.com/releases/2014/06/140625145536.htmhttp://blog.cardiosource.org/post/vegan-diet-healthy-heart/http://archinte.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=409499&resultClick=3

dôvody vegánstvaZvýšený príjem živín

Vegáni majú širšiu škálu potravín, ktoré konzumujú a nelimitujú sa na poľské kuriatko s bielou ryžou denne a chlebom ráno a večer s troškou ľadového šalátu. Väčšinou jedia potraviny bohaté na zeleninu, ovocie, strukoviny, celozrnné obilniny, orechy, semená, oleje a huby a tak dostávajú do svojho tela množstvo antioxidantov, vlákniny, vitamínov a minerálov. Budete prekvapení o koľkých druhoch obilnín a strukovín vám priemerný vegán porozpráva. Ako rôzne a hlavne jednoducho a rýchlo pripravuje desiatky druhov zeleniny a koľko druhov orechov, semien a olejov bežne dáva do svojich raňajok a dezertov. A vôbec to nieje náročné!

Vegáni jedia pomalšie, najmä zo začiatku, čo má priaznivé účinky aj pre tráviaci trakt. Nepoznajú pocit pálenia záhy a kyslosti v žalúdku. Nemajú problémy s vylučovaním a logicky trávenie ich oberá o omnoho menej energie ktoré telo vyrába.

Tieto výhody môžeme čiastočne vysvetliť ako fakt, že vegáni majú stravu bohatú na vlákninu, potásium a magnézium, kyselinu listovú, antioxidanty vitamínov C a E a ostatné. Vedeli ste, že vegánska strava je bezpečne bohatá na bielkoviny, tuky, vápnik a železo? Napr. sézam obsahuje viac vápnika ako syr, či mäso. Alebo že fazuľa obsahuje viac bielkovín (a tých zdravších) ako kuracie mäso? Alebo že železa nájdete viac v šošovici ako v mäse? A je toho omnoho viac, hovoríme o faktoch.

Ak to zhrnieme, vegáni majú menšiu šancu ochorieť na srdcové choroby, cukrovku, osteoporózu, niektoré druhy rakoviny a infarkt ako tí, ktorí konzumujú menej rastlinnej stravy. Ak pridáme ešte mnoho užitočných korenín, ktoré takmer každý vegán používa vo svojej kuchyni (ako napr. turmerik, zázvor, cesnak, cibuľa) k dochuteniu jedál, dostávame tak účinného bojovníka proti rakovine, infarktu a srdcovým chorobám.

dôvody vegánstvaZvýšenie energie a zlepšenie spánku

Vegáni po premene hlásia, že nepociťujú poobedňajšiu únavu, sú aktívnejší a nestrácajú ani na fyzickej sile, čoho dôkazom sú mnohí svetovo známi športovci. Tí, ktorí mali problém zaspať zrazu spia ako bábätká a tí, ktorí ráno behávali, zrazu zisťujú, že zabehnú ďalej (aj preto je medzi bežcami a cyklistami toľko vegánov).

dôvody vegánstvaChránime zvieratá a ich sloboduzvieratá

Kto sa dnes odváži povedať, že je za otroctvo zvierat? Ako vegán pomáhate zachraňovať zvieratá. Pre mnohých z nás je veľkou motiváciu prečo sa stať vegánom aj skutočnosť, že zabránime zneužívaniu tiel zvierat len pre naše chúťky (mlieko), odlučovanie mláďat od ich matiek, zabíjanie mladých býkov len preto, že nedávajú mlieko, neustále oplodňovanie a umelé zvyšovanie produkcie mlieka u kráv, okamžité zabíjanie kráv, ktoré už nemôžu mať mladé, okamžité zabíjanie kohútikov, ktoré sa vyhliahnu. Je toho toľko… Vďaka vegánom príde menšia objednávka od obchodníka a živočísna produkcia sa znižuje. Nieje to marné, v Nemecku takto klesla živočíšna produkcia o 9% ! Koľko to je zvieracích otrokov, ktorých vegáni nenechali narodiť sa aby trpeli, boli len zdrojom ľudí a umreli? Váš život takto naberie aj ďalší zmysel, a to hlboký. Na smrtelnej posteli si ako vegán s istotou môžete povedať, že ste žili zmysluplný, ekologický a etický život. Keby zvieratá hovorili, ďakovali by vám z celého srdca.

dôvody vegánstvaVegánstvo je trvalé riešenie pre ekológiu a aj pre ekonomikugraf vegánstva

Každý deň sa narodí ďalších 216 000 ľudí. K nakŕmeniu človeka čisto rastlinnou stravou, teda vegána, je potreba 670 m2 pôdy. K nakŕmeniu vegetariána, teda človeka čo síce neje mäso ale konzumuje mliečne výrobky a vajcia je potreba 2010 m2 pôdy. No a k nakŕmeniu človeka ktorý chce jesť mäso je potreba 18x väčšiu plochu, teda 12 060 m2 pôdy! Je to preto, lebo na tejto pôde pestujete kŕmivo pre zvieratá. Napr. na ploche 6000 m2 vyprodukujete 17 ton zeleniny ale len 170 kg mäsa!

Vegán spotrebuje len 1/11 fosílnych palív ako jeho mäsožraví kamaráti. Len 1/13 vody a len 1/18 pôdy oproti človeku, ktorý konzumuje mäso, vajcia a mliečne produkty!

Dôvody PROTI vegánstvu

protiPozorné čítanie potravinových etikiet

čítanie etikety

protiObtiažnosti pri stravovaní v reštauráciách

V našich podmienkach len veľmi málo reštaurácií zaregistrovalo vegánov vôbec. Tento fakt nám, vegánom, veľmi priťažil, ak sa chceme naobedovať alebo navečerať vonku s priateľmi, nevegánmi. Slovenskí vegáni sú tak v týchto okamihoch odkázaní na prílohy s prílohami. Počet vegánskych a vegetariánskych reštaurácii je v západnej Európe postačujúci a narastajúci, napr. len v Amsterdame nájdete desiatky takýchto reštaurácii a na Slovensku sa tento fenomén práve začína v podobe niekoľkých reštaurácii.

protiSpoločenský tlak nevegánovvegánstvo argumenty

Nevegáni majú z nevysvetlitelných dôvodov nutkanie podpichovať do vegánov v rámci srandy. Vegáni sú často neoprávneným terčom vtíkov pri stole. Časom si ale vegáni u ľudí získavajú rešpekt pre svoju zásadovosť. Väčšinou debatné súboje vyhrávajú vegáni, pretože kým vegán má problematiku a argumenty naštudované, bežný konzument mäsa často ani nevie, že rastlinná strava obsahuje množstvo vápnika, či bielkovín a tak sa to často končí tým, že si jedák mäsa musí doštudovať množstvo faktov kým bude pokračovať v obraňovaní zabíjania zvierat a faktickému drancovaní pôdy, vody, vzduchu len pre jednoduchý pud, ktorý pre vyššie dobro nezvláda alebo nieje ochotný ovládať, a to – chuť.

Na záver

Vegánstvo pre a proti: Ak sa dáte na vegánsku cestu, zvolíte si vhodný sortiment potravín, ktorý eliminuje živočíšne produkty z vašej stravy, stále budete mať nutrične vyváženú potravu, čoho dôkazom sú milióny vegánov po celom svete. Zachránite množstvo životov, ušetríte vzduch, pôdu, vodu a svoje zdravie. 

Koľko nás je?

Na Slovensku môžete mať pocit, že ste jediní, ale už ani tu nieste jediný! Vo svete sa k rastlinnej strave hlási v Izraeli až 22% , v Nemecku  9%, Veľká Británia 9%, Taliansko až 10%, Austrália 5%, Rusko 4% . V týchto krajinách je v posledných troch rokoch obrovský boom, ktorý každým rokom naberá na rýchlosti nárastu. Podľa jedného výskumu časopisu Hindu z roku 2006,  sú Indovia  najpočetnejším národom ktorý konzumuje rastlinnú stravu. Najmä pre náboženské dôvody a kasty a odhaduje sa ich na 60% populácie. V Afrických krajinách sa odhaduje takisto obrovský počet vegánov, je to však pre veľmi náročné a drahé kŕmiť zvieratá množstvom jedla po mnoho rokov, kým je z toho trochu mlieka alebo trochu mäsa.


Chcem byť informovaná/ý o vegánskom dianí:
informacie o veganstve
[newsletter_form]

 

 

 

 

 

Leave a Reply