Vianočné vegánske maškrty

Vianočné vegánske maškrty

Vianoce si spájame nielen s darčekmi, vôňou ihličia, ale aj s medovníčkami a sviatočnými koláčikmi.

Medzi našimi /vegánskymi/ maškrtami by ste našli čerstvé a sušené ovocie, oriešky, brusnicový kompót, nepečené koláčiky ako kokosové guľky s ovsenými vločkami a rastlinným maslom. Tradične pečiem už niekoľko rokov aj mrkváše – mrkvové trojuholníčky (rodinný recept od prababičky). Používam celozrnnú múku, kokosový cukor, javorový alebo agávový sirup, rastlinné mlieka a maslo a miesto vajíčok banán alebo pomleté ľanové semiačka.

Ďumbierový mužíčkovia – vegáni

Vegan Gluten Free Gingerbread Recipe | minimalistbaker.com

Ingrediencie:

  • 2 lyžičky mletých ľanových semiačok
  • 1/2 šálky hnedého cukru
  • 1/4 šálky mandľového masla
  • 3 lyžice melasy
  • 1/4 šálky vegánskeho masla, rozpusteného
  • 3/4 čaj.lyžičky ďumbieru (zázvoru)
  • 1/2 čaj.lyžičky škorice
  • 1/4 čaj.lyžičky muškátového oriešku (nemusí byť)
  • ¼ čaj.lyžičky soli
  • ½ čaj.lyžičky prášku do pečiva
  • 1 1/4 – 1 3/4 šálky múky na koláčiky

Postup:

  1. Zmiešame mleté ľanové semiačky s troškou vody a necháme odstáť na 5 minút.
  2. Pridáme rozpustené maslo, melasu, mandľové maslo, hnedý cukor, soľ, koreniny, prášok do pečiva a riadne premiešame (ja túto zmes mixujem v mixéri na nízkom stupni).Vegan-Gluten-Free-Gingerbread-Dudes-and-Dudettes-1-Bowl-required-minimalistbaker.com_
  3. Pridáme múku a dobre vymiešame. Cesto by malo držať svoj tvar, ale nebyť príliš suché. Takto pripravené ho prikryjeme a uskladníme v chladničke na minimálne jednu hodinu, ideálne na noc.
  4. Predhrejeme rúru na 180 C.
  5. Cesto si položíme na pečiaci papier a rozvaľkáme asi na hrúbku 3 cm na dobre vymúčenej pracovnej doske. Formičky omočíme v ryžovej múke, aby sa nám nelepili a pustíme sa do vykrajovania.
  6. Opatrne si vykrojené ďumbierovníky prenesieme na papieri na päť minút do mrazáku, aby lepšie držali tvar, keď ich budeme prenášať na plech. Nechajte asi 5 cm odstup medzi jednotlivými koláčikmi.
  7. Použitím stierky ich pozorne prenesieme na plech a pečieme 8-10 minút alebo kým ich kraje budú hnedasté. Vyberieme ich z rúry a necháme ich ešte 2-3 minúty dôjsť na plechu. Potom ich prenesieme na misu, kde ich necháme vychladnúť.
  8. Keď sú vychladnuté, môžeme sa pustiť do dekorovania. Asi najjednoduchšou dekoračnou polevou je mix kryštálového cukru, rozpusteného masla a mandľového mlieka.
  9. Ďumbierovníci vydržia dlhšie ak ich skladujeme prikryté v izbovej teplote. Z tejto dávky vyrobíte 25-35 ďumbierovníkov, v závislosti od veľkosti vašich formičiek.

Sviatočný brusnicový džem

  • 4 šálky brusníc
  • 1 1/2 šálky vody
  • 5 klinčekov
  • 5 guličiek nového korenia
  • 3 škoricové paličky
  • 2 šálky cukru

Postup:

  1. V stredne veľkom hrnci varíme brusnice vo vode na strednom plameni.
  2. Klinčeky, nové korenie a škoricu dáme do koreninového vrecúška, alebo zviažeme do gázy a priložíme k variacim sa brusniciam.
  3. Varíme, pokiaľ brusnice nezačnú pukať. Asi 10 minút.
  4. Pridáme cukor, znížime plameň. Varíme ďalších 5 minút, alebo pokiaľ sa cukor nerozpustí. Odstavíme a necháme vychladnúť. Vyberieme vrecúško s koreninami a dáme do chladničky na 8-12 hodín.

Mrkvové trojuholníčky od babičky

_7009705Ingrediencie:

  • 25 dkg rastlinného masla
  • 25 dkg celozrnnej múky
  • 25 dkg mrkvy
  • ½ vrecúška prášku do pečiva
  • džem, najradšej mám ríbeľový, brusnicový alebo slivkový

Postup:

  1.  Rozohrejeme si rúru na 180 C.
  2. Mrkvu nastrúhame na najmenšom slzičkovom strúhadle. Všetky ingrediencie zmiešame a vygúľame. Ak nemáte k dispozícii válok, ako ja, použite etikety zbavenú vínnu fľašu.
  3. Z cesta si narežieme štvorčeky, ktoré naplníme džemom a preložíme do šikma, aby sme dostali trojuholníčky. (Fantázii sa medze nekladú, minule som ich prekladala a vznikli štvorcové a obdĺžnikové taštičky). Kraje popritláčame, aby džem nevytiekol a poukladáme na plech. Pečieme do zlata.
  4. V miske si pripravíme mix vanilkového a práškového cukru a vychladnuté trojuholníčky v ňom obalíme.

Kokosové guľôčky

gulIngrediencie:

  • 100g rastlinného masla
  • 100g ovsených vločiek
  • 35g kokosovej múčky
  • 75g vegánskeho práškového cukru
  • 1 čajovú lyžičku vanilkového cukru
  • 2 lyžice kakaa
  • 1 lyžicu studenej vody
  • Na ozdobu: kokosová múčka

Postup:

Všetky prísady zmiešame v miske na rovnomernú masu, najlepšie rukou.
Z tohto cesta vyformujeme malé guľky a obalíme ich v kokosovej múčke. Naukladáme ich na pergamenový papier.
Guľky necháme chvíľu odstáť, potom chutia lepšie. Najvhodnejšie je ich uskladniť do prikrytej nádoby, zostanú dlhšie čerstvé.

Do pečenia, milí vegáni.
Chcem byť informovaná/ý o vegánskom dianí:
informacie o veganstve
[newsletter_form]

Leave a Reply